Політична Арена Вінниччини

Як завершиться ця війна

Безумовно, усі українці (окрім невеликого прошарку «ждунів») вірять у Перемогу. Але віри у даному випадку недостатньо. Те військо, у головах вояків якого першим запанує гасло: «Багнет у землю!» – програє. 

Фото: nw.com.ua

Мільйони українців та людей в усьому світі гадають – коли закінчиться нинішня кровопролитна війна в Україні? 

Слово – «гадають» – доволі доречне, адже ніхто цього точно сказати не може. А за відсутності достовірних даних та науково вивірених прогнозів, до справи долучаються шарлатани, які за невеличкий прайс обіцяють «достеменно» розповісти про дати, коли замовчать гармати.

Так, читати про різні пророцтва «мольфарів» і «афонських старців» споживачам приємно, але до реальності, як правило, такі прогнози жодного відношення не мають.

Втім, дещо можна сказати точно. Ми, дійсно, не знаємо, коли завершиться нинішня україно-російська війна, але можемо сказати – яким чином відбуватиметься процес поразки однієї армії та тріумфу іншої.

Сьогоднішню війну недарма називають «І світова з дронами». Абсолютна більшість зіткнень носять позиційний характер, а ресурсна насиченість матиме набагато більше значення, аніж сміливі та неординарні рішення командування. 

 Можна припустити, що і завершиться ця війна приблизно так само, як і Перша світова 100 з лишнім років тому. Деморалізоване військо просто вийде з окопів та піде додому.

Так розвалися східний фронт у 1917 році, коли російські вояки після повалення самодержавства вирушили додому ділити землю. Так впав західний фронт, де німці відмовилися продовжувати безглузду бійню (Кільське повстання 1918 року).

Всьому цьому передувала активна антимілітарна агітація всередині цих країн, виснаження ресурсів та політичні інтриги у тилу.

Читати також: Міфотворчість і пропаганда

Ці три складові будуть визначальними й у нинішній війні. Забезпечення ЗСУ усім необхідним та новітніми розробками зброї у масовій кількості. Інформаційна безпека на своїй території і випереджаюча пропаганда для цільової аудиторії ворожої країни. Політична стабільність та єдність.

Безумовно, усі українці (окрім невеликого прошарку «ждунів») вірять у Перемогу. Але віри у даному випадку недостатньо. Те військо, у головах вояків якого першим запанує гасло: «Багнет у землю!» – програє. 

Тому принципове значення на нинішньому етапі війни матиме кардинальне реформування системи постачання ЗСУ, розпочате новим керівництвом Міноборони, активізація протидії ворожим наративам в інформаційному просторі та утримання політичної ситуації всередині країни під контролем. 

У Москві теж сидять не такі дурні особи, щоб вони не розуміли цих простих істин. На полі бою у РФ виходить все гірше і гірше. А обсяги постачань зброї від союзників України (весь Західний світ та багато інших країн) та квазі-союзників Кремля у вигляді злиденних Ірану і КНДР співставити неможливо. Відповідно ключові акценти РФ робитиме у тих сферах, де вона ще може розхитати ситуацію. На провокуванні масових протестних акцій (із соціальними та іншими гаслами). На протиставлення по лінії держава / суспільство (або цивільні / військові). На спробах залякати мешканців мирних міст масованими ракетними обстрілами.

Все це зрозуміло. Як зрозуміло й те, що програє та країна, у населення якої першою запанує зневіра в успіх.

Нагадаємо, Перша світова війна тривала трохи більше 4-х років. Нинішня повномасштабна війна продовжується уже 2,5 роки. У найгіршому випадку активна фаза бойових дій буде тягтися до початку 2025-го року, оскільки на більше у РФ просто не вистачить ресурсів. 

Але ці останні місяці будуть вирішальними.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo1

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net
Exit mobile version