Російську пропаганду легко розпізнати, – військовослужбовець, політолог Олександр Антонюк

Російські центри інформаційно-психологічних операцій (ІПСО), так само як і спецслужби намагатимуться маніпулювати суспільною думкою у різних країнах, щоб політики з них не їхали на мирний саміт у Швейцарії. 

Про це сказав український політолог Олександр Антонюк на медіа-форумі «Інформаційний щит України», що відбувся 8 червня 2024 року у Вінниці.

За його словами, активність російських ІПСО у цьому напрямку прогнозована – про це ще півроку тому повідомляло ГУР Міноборони України. 

Для досягнення своїх цілей Москва намагається залучити Китай, який по суті, просуває російські наративи. І, на превеликий жаль, частина країн, які входять до умовного «Глобального Півдня» схиляються до цієї моделі. Проти демократичного світу складається своєрідна коаліція тоталітарних режимів. І ці режими намагаються тиснути на ті країни, які сьогодні перебувають на роздоріжжі. Приклад – Грузія та Молдова, де Москві вдалося створити заморожені конфліктні ситуації.

Для тиску на громадян вільного світу РФ використовує дуже широкий спектр маніпулятивних прийомів.

Коли ми говоримо про російську пропаганду – її не слід уособлювати виключно у форматі пропагандистських шоу. Місцями вона настільки витончена, що доводиться докладати чималих зусиль, щоб довести, що певна людина є кремлівською «консервою».  

Прикладом цього може слугувати ситуація, коли Україні намагалися нав’язати сценарій федералізації, причому перші «народні ради» з’явилися саме на Західній Україні. І якби цей сценарій здійснився, ми отримали б громадянську війну та експансію з боку РФ. На щастя, задум, який згодом намагалися продавати під виглядом «Мінських угод», не вдався. 

Також Олександр Антонюк звернув увагу на діяльність телеканалів з так званого «медведчуківського пулу», у яких начебто українські ведучі постійно просували російські наративи. У результаті відбувалося зміщення акцентів, наприклад, зі збройного опору агресору на корупцію. Деякі з цих спікерів у 2022 році поспіхом «перефарбувалися», однак сьогодні знову починають потрохи повертатися до звичної практики.

«Російську пропаганду, до речі, легко розпізнати – вона базується на принципах конспірології: згадує абстрактну геополітику, масонів і таке інше. Втім, слід визнати, що ця пропагандистська школа працює доволі ефективно», – резюмував Олександр Антонюк.

Нагадаємо, медіа-форум з дискусією стосовно окремих аспектів сучасних інформаційних війни другий рік поспіль відбувається у Вінниці. Співорганізаторами заходу виступили ГО «Ми – Вінничани» та ГО «Вектор».

Виступаючими та гостями зібрання були журналісти, медіа-експерти, народні депутати нинішнього і минулого скликань – Ярослав Юрчишин, Микола Кучер, Вадим Денисенко, Сергій Кудлаєнко, голова ГО “Ми-Вінничани” Валерій Коровій.

Модерував форум співорганізатор форуму журналіст Микола Філонов.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net