Олег Мейдич: «Людей не можна душити тарифами під час війни»

Народний депутат України Олег Мейдич та фракція «Батьківщина» проти підвищення ціни на електроенергію для населення в півтора раза і закликає владу припинити спекуляції на темі необґрунтованого підвищення тарифів.

  • Перед тим, як приймати таке рішення, необхідно створити  парламентську ТСК, яка б зʼясувала, скільки у 2023 році було витрачено коштів на захист обʼєктів енергетичної інфраструктури, – переконаний народний депутат України ОЛЕГ МЕЙДИЧ. – З 2022 року в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на опалення, гарячу воду і газ. Закон передбачає, що протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення ціна на природний газ для побутових споживачів має зберігатися на довоєнному рівні. Але на відміну від газу, тариф на електроенергію для населення мають підвищити через знищення росією майже усієї теплової генерації. Зміни в питанні тарифів можуть бути важкими та непіднятними для населення. Людей не можна «душити» тарифами під час війни, вони і так ледь кінці з кінцями зводять – це катастрофа. Потрібно шукати адекватні та стратегіні шляхи вирішення питання тарифів під час війни.

Наразі уряд не зміг дати конкретної відповіді на запитання лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко щодо фінансування захисту обʼєктів критичної інфраструктури. Однак це аж ніяк не заважає планувати підвищення тарифів на електроенергію для громадян, які потерпають від війни та ледве зводять кінці з кінцями через брак коштів.

Читати також: «Закон про легалізацію грального бізнесу взагалі має бути скасований» – Олег Мейдич

«Пояснюється це “сентенцією”, що підвищувати треба просто тому, що ворог розбомбив наші електростанції, наші трансформаторні підстанції, наші енергооб’єкти і треба поповнити якісь фінансові ресурси для того, щоб забезпечити генерацію. Ви розумієте, який це махровий і який це цинічний обман?» –  обурено наголосила Юлія Тимошенко.

Колишня премʼєрка зазначила, що атомна генерація на сьогодні виробляє достатньо електроенергії для забезпечення потреб громадян, а вартість вироблення кВт-год  складає 57 копійок, у той час, як влада планує підвищити тариф до 3,5-4 гривень за кВт-год. На її думку, це відбувається тому, що «Енергоатом» «обсіли посередники, які беруть за копійки атомну енергію, а потім продають її за втричі більшою ціною».

«Наша команда закликає припинити спекуляції з підвищенням ціни на електроенергію. Ми наполягаємо створити тимчасову слідчу комісію та з’ясувати, куди у 2023 році пішла кожна копійка, яка мала б бути спрямована на захист енергетичної інфраструктури»,– наголосила Юлія Тимошенко.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net