Народна депутатка України Лариса Білозір закликала не допустити знищення Бушанського державного історико-культурного заповідника на Вінниччині. Адже Держгеонадр вирішив продати на аукціоні гору, яка розташована впритул до цього унікального місця.

Про це вона написала на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Нардепка Лариса Білозір у Буші
Фото: Лариса Білозір

“Буша-душа! Історичне місце сили Вінниччини та України, де поховані козаки та знаходиться найстаріший скельний дохристиянський храм! І зараз, через недолуге рішення Держгеонадра продати на аукціоні гору, яка знаходиться впритул до цього унікального місця, історико-культурний заповідник Буша опинився під загрозою знищення”, – розпочала нардепка.

Бушанський державний історико-культурний заповідник
Фото: Лариса Білозір

У звʼязку з цим Білозір, яка й сама родом з Вінниччини, звернулася до Міндовкілля і Мінкульту з трибуни Верховної Ради України та наголосила, що разом із колегами-депутатами не допустять знищення заповідника. Тому наразі у ВРУ вже працюють над тим, щоб підготувати відповідні запити та шукаємо рішення.

“Вважаю, що Міндовкілля потрібно терміново прийняти зміни до постанови, щоб внести цю продану на аукціоні гору для видобутку корисних копалин до природно-заповідного фонду. Адже тут ростуть червонокнижні рослини та знаходяться унікальні джерела. Міндовкілля мало б заборонити видобуток на територіях особливо цінних земель і припинити право на них, а отже заборонити продавати й відчужувати будь-яку територію в Буші. Втім продана на аукціоні гора, яка знаходиться впритул до Гайдамацького яру та козацького кладовища, по документах виявилася сільськогосподарським угіддям, призначеним для випасу. Також вона поряд із селом та джерелами, а отже можуть постраждати садиби людей і навіть виникнути проблеми з водою. На жаль, за моєю інформацією, свого часу ця територія не була внесена у заповідник”, – продовжила вона.

Нардепка Білозір у Буші

За словами Білозір, наразі це питання досліджують нардепи разом із  громадськими природоохоронним організаціям та науковцями. А після рішення Міндовкілля внести цю зону до природоохоронної, Вінницька обласна рада мала б проголосувати за те, щоб надати цій території статус заповідної  зони. І в залежності якого значення важливості, місцевого чи державного, Міндовкілля мало б погодити цю територію, де збиралися видобувати копалини, заповідником.

Бушанський державний історико-культурний заповідник на Вінниччині
Фото: Лариса Білозір

“Звертаюсь до Мінкультури та Мінекології. Це питання шкоди культурній спадщині та екології. Територія Буші має отримати охоронний статус, а Мінкультури повинні шукати варіанти припинити рішення про продаж гори і з’ясувати обставини, бо виглядає, що їх просто безсовісно обійшли. Тому недопустимо знищення місця сили!”, – наголосила Білозір.

Бушанський державний історико-культурний заповідник Вінниччини
Фото: Лариса Білозір

Підписуйтесь Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net