Лариса Білозір прокоментувала результати виборів до Європарламенту

6-9 червня цього року у 27 країнах Євросоюзу відбулися вибори до Європарламенту – законодавчого органу Європейського Союзу.

«Для України ці вибори дуже  важливі, від них залежить, хто саме обійме ключові для нас посади в ЄС: голови Єврокомісії та Європейської ради, представника з зовнішніх справ та оборони. І те, чи Євросоюз збереже достойний рівень єдності в підтримці України», – написала на власній сторінці у соціальній мережі Фейсбук народна депутатка України, партнерка ГО «Ми – Вінничани» Лариса Білозір.

Впродовж всієї російсько-української війни європейські депутати стабільно підтримували нашу країну, ухвалюючи не лише резолюції, якими керувалася Єврокомісія та уряди окремих країн під час виділення допомоги Україні. 

Успіх європейських конструктивних демократичних сил – гарантія збереження високого рівня такої допомоги у майбутньому.

Російська пропаганда, однак, намагалася максимально  вплинути на настрої європейців, переконуючи їх, що продовження війни погіршить внутрішню соціально-економічну ситуацію, а власне Москва нічим Європі не загрожує. Мета очевидна – привести до влади ультраправих і популістів з тим, щоб урізати або взагалі припинити допомогу Україні.

Цього не сталося. 

«Тут для нас непогані новини! Європейська народна партія здобула впевнену перемогу на виборах до Європейського парламенту, і саме до цієї партії належить Урсула фон дер Ляєн, чинна голова Єврокомісії. Вона вже розпочала  роботу з соціалістами та лібералами, які отримали відповідно 2 і 3 місця для створення “широкої більшості для сильної Європи”. Це така сама коаліція, що і існувала в цьому Європарламенті. За попередніми оцінками це близько 400 голосів достатніх для коаліції в наступному Європарламенті.

«За словами чинної очільниці Єврокомісії, нова більшість у Європарламенті буде проєвропейською та проукраїнською. І скоріш за все, гарний друг України, мати 7 дітей, представниця політичної династії (батько якої був премʼєр-міністром однієї з Федеральних земель і теж працював в Єврокомісії),  Урсула фон дер Ляєн буде повторно обрана на посаду голови Єврокомісії на наступний п’ятирічний термін», – припустила українська парламентарка.

16-19  липня має зібратися Європарламент і обрати  Президента (Спікерку). Таким чином, ситуація складається  для нас більш-менш позитивно та обнадійливо.

Втім, Лариса Білозір висловила побоювання, що праві спробують взяти реванш в окремих країнах Європи – на виборах до національних парламентів. Прикладом цього є Словаччина, Франція і навіть Австрія та Нідерланди, де ультраправі збільшують рейтингові показники.

«Загроза, що ультраправі піднімуть голову в ЄС дуже висока. Сьогодні риторика європейських ультраправих ідеологій базується на трьох ключових ідеях: шовіністичному та етнічному домінуванні нації, ксенофобії щодо іммігрантів та антиполітичному популізмі», – написала Лариса Білозір.

«Наразі розкол всередині Європи може працювати на користь лише росії. Я не можу виключити, що такі результати виборів, коли все більше мандатів отримують  ультраправі,  є частиною плану російського тоталітарного режиму з ослаблення Європейського Союзу», – припустила вона.

«Як бачимо, війна ведеться не лише в окопах, але й в головах європейців. Важливо, щоб громадяни демократичних країн, чітко усвідомлювали цю загрозу та об’єднали зусилля для її протидії. Над цим і працюємо на всіх дипломатичних майданчиках. Країни ЄС і ми повинні захищати демократію, наші спільні цінності та наше спільне майбутнє», – резюмувала Лариса Білозір.

Нагадаємо, за результатами виборів до Європарламенту, у цій інституції збережеться проукраїнська більшість: три найбільші політичні групи залишаються незмінними і разом отримають 403 депутатські місця з 720 у новому скликанні ЄП.

Переможниця виборів – правоцентристська Європейська народна партія (European People’s Party), очільницею якої є Урсула фон дер Ляєн – отримує 185 місць. На другому місці – Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D), який отримує 137 місць. На третьому – об’єднання лібералів «Оновлюючи Європу» (Renew Europe) – 79 місць. Далі йде група Європейських консерваторів і реформістів (ECR), до якої належать «Італійські брати» Джорджії Мелоні, польська партія «Право і справедливість» (PiS), Шведські демократи та іспанська партія «Вокс» – 73 місця. У правих націоналістів об’єднання «Ідентичність і демократія» (ID) Марін Ле Пен – 58 місць. «Альтернатива для Німеччини» – 45 місць. Зелені/Європейський вільний альянс (Greens/EFA) – 52 місця, ліві – 36 місць, інші – 53 місця. Отже, за таких «розкладів» житиме наступні 5 років Європарламент.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net