Новий голова Вінницької ОВА – хто він?

Подальше зволікання з призначенням голови Вінницької ОВА свідчатиме або про те, що область взагалі не цікава Банковій та не є пріоритетною у планах тієї команди, яка колись піде на вибори.
Фото: Вінниця.інфо

25 липня виповнився місяць з моменту звільнення Сергія Борзова з посади голови Вінницької ОВА. Нового керівника обласної ради досі не призначено. Виконувачем обов’язків залишається перша заступниця Наталія Заболотна.

Закон України «Про місцеві державні адміністрації» не фіксує чітких термінів перепризначення Главою держави нових керівників ОДА у разі звільнення попередніх. Отже, ситуація з в.о. може тривати достатньо довго. У Тернопільської ОВА, наприклад, голови немає уже з грудня 2023-го року, а його обов’язки виконує заступник – Володимир Важинський.

Але «достатньо довго» не значить – безкінечно. Отже, певні кадрові рішення все ж готуються. Столичні ЗМІ ще у червні почали ділитися «інсайдами» – хто ж може зайняти крісло Борзова. Так, «Лівий беріг» написав, що «за даними співрозмовників редакції у владі, є декілька кандидатів: “силовик, юрист, економіст”. Наразі щодо них тривають консультації».

Погодимося, що характеристики щодо силовиків, юристів та економістів – надто розмиті, і потрапити під це визначення може дуже широке коло претендентів. Наприклад, «економістом» може бути як колишній заступник голови ОВА Сергій Здітовецький, у якого є значний досвід роботи у податковій службі, так і попередній голова ОДА – доктор економічних наук Валерій Коровій. Очевидно, що навколо ОП водять хороводи як місцеві народні депутати, які хотіли б побачити у кабінеті очільника регіону близьку до себе особу, так і представники місцевих груп, метою яких є просування власної креатури.

Читати також: Про Сергія Притулу, емоційне виснаження і російську пропаганду

Кого можуть делегувати «силовики» – також невідомо.

Військовослужбовці наразі більше потрібні на фронті. Прокуратуру після останніх скандалів «трясе» зсередини. Національна поліція навряд чи зможе знайти висуванця (як колись Джигу), який і опікувався би економікою та безпекою, і потрохи готувався до наступних (можливих) президентських та парламентських виборів.

Служба безпеки України? Цілком ймовірний та креативний варіант, з огляду на нову силову команду в нашому регіоні, воєнний стан та такий собі пілотний проєкт, на прикладі Вінниччини.

Зрозуміло, що про «паломництво» в Офіс Президента делегацій різних груп впливу ніхто на публіку не скаже. А той, хто виступить джерелом «зливу», шанси на просування власного претендента втратить.

З огляду на це, на даний момент можна впевнено говорити лише про деякі речі, які опосередковано відносяться до ситуації.

Перше. Подальше зволікання з призначенням голови Вінницької ОВА свідчитиме або про те, що область взагалі не цікава Банковій та не є пріоритетною у планах тієї команди, яка колись піде на вибори. Або про те, що регіон є дуже важливим, тому його керівника відбиратимуть ретельно та з урахуванням усіх можливих ризиків.

Друге. Керівництво ОП, вочевидь, вираховує – відбудеться посилення або послаблення у випадку, якщо влада вступить в альянс з лідерами деяких місцевих політичних угрупувань, які раніше заявляли про власну опозиційність. Тут наші джерела стверджують, що в столиці впевнені, що їх «кинуть» так само, як кидали усіх попередників. Взагалі катастрофою може обернутись історія, якщо Банкова спробує зробити ставку на якусь групу в обласній раді.

Третє. Де ж шукати голову ОДА, якщо усі можливі напрямки пошуків несуть більше ризиків, аніж зиску? Лавка запасних у президентській вертикалі на Вінниччині обмежена, тому може йти мова й про представників місцевих фінансово-промислових груп, з політикою не пов’язаних (це важливо). У такому випадку є шанс, що Вінниччина стане одним з базових регіонів для тієї команди, яку нинішня влада поведе на вибори (будуть це «Слуга народу», чи «Блок Зеленського»).

Нарешті, якщо все залишається «як є», то й цей варіант, очевидно, влаштовує декого з керівництва держави. Проривів у такому випадку чекати напевно не слід, але можливо й не буде відвертих провалів.

Насамкінець, вкотре зробимо наголос на тому, про що писали давно і наполегливо. Будь-який новий голова ОВА має продовжити чистку системи регіональної влади ті «Авгієві стайні», які насичувалися тут за клановим принципом впродовж десятиліть.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net