Політична Арена Вінниччини

Хто з вінницьких нардепів підтримав заборону російської церкви в Україні

експерти вважають, що відповідно до ухваленого закону, розглядати на зв’язок із Москвою будуть окремі підрозділи (парафії, єпархії), а не церкву загалом, будуть надавати час для усунення цього зв’язку, і лише після цього рішення про заборону ухвалюватимуть у судовому порядку.

Фото: Європейська солідарність

На сайті Верховної Ради України стали доступними відомості про поіменне голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (№8371) – у другому читанні та в цілому. Даний закон передбачає заборону релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою. Згідно з ним, може бути припинена діяльність Української православної церкви (Московського патріархату). Загалом, рішення підтримали 265 депутатів.

Вінничани проголосували наступним чином. Кнопку «за» натиснули Лариса Білозір (15-й виборчий округ, група «Довіра»), Микола Кучер (17-й виборчий округ, група «Довіра»), Анатолій Драбовський (12-й виборчий округ, фракція «Слуга народу»), Максим Пашковський (11-й виборчий округ, фракція «Слуга народу»), Петро Юрчишин (13-й виборчий округ, група «За Майбутнє»), а також Юлія Овчинникова (фракція «Слуга народу»).

Відсутні на засіданні Ради, на якому відбувалося голосування: Олександра Устінова (фракція «Голос»), Олег Мейдич (18 виборчий округ, фракція «Батьківщина»), Геннадій Вацак (16-й виборчий округ, група «Довіра»), Ірина Борзова (фракція «Слуга народу», 14-й виборчий округ).

Читати також: Вінницькі нардепи: законодавча результативність і пріоритети

Відзначимо, що декілька днів тому народна депутатка Лариса Білозір заявила, що даного прийняття закону має історичне рішення для розвитку державності, ідентичності та самосвідомості українців.

«Діяльність РПЦ має не релігійний, а політичний характер. Керівництво та духовенство РПЦ використовується для антиукраїнської діяльності, схвалює військову агресію РФ проти нашої держави, благословляє російських солдат, які несуть смерть мирному населенню України», – зазначила вона.

Відзначимо, що експерти вважають, що відповідно до ухваленого закону, розглядати на зв’язок із Москвою будуть окремі підрозділи (парафії, єпархії), а не церкву загалом, будуть надавати час для усунення цього зв’язку, і лише після цього рішення про заборону ухвалюватимуть у судовому порядку.

Тож наразі редакція закону виглядає більше як юридичний тиск на церкву, передусім УПЦ МП, для розірвання всіляких зв’язків із Москвою й очищення релігійного життя України від формального і неформального впливу Кремля.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo1

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net
Exit mobile version