Ярослав Юрчишин у Вінниці: «Україна була б у топ-50 країн за рівнем свободи слова, якби не війна»

Лише через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, нашій країні не вдалося увійти до топ-50 країн у рейтингу свободи слова.

Таку думку висловив голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на форумі «Інформаційний щит України», який відбувся 8 червня у Вінниці.

Читати більше: «Вінничани» провели медіа форум «Інформаційний щит України» 

Народний депутат відповів на запитання – чому Україна, яка значно покращила позиції у рейтингу організації «Репортери без кордонів», досі не увійшла до 50 найбільш вільних країн за рівнем свободи ЗМІ.

За словами Ярослава Юрчишина, одним з критеріїв складання даного рейтингу є безпека журналістів, про яку в умовах активних бойових дій в Україні говорити складно.

Так, за даними Національної спілки журналістів України, від початку повномасштабного вторгнення в Україні загинули 79 українських працівників медіа, 16 з них – при виконанні професійних обов’язків. 

Відзначимо, що за даними «Репортерів без кордонів», у 2024 році Україна піднялася на 18 позицій та посіла 61 місце зі 180 країн світу у рейтингу свободи слова. У 2023 році країна зайняла 79 місце. 

Нагадаємо, медіа-форум «Інформаційний щит України» другий рік поспіль відбувається у Вінниці. Організаторами заходу виступили ГО «Ми – Вінничани» та ГО «Вектор», за підтримки БФ “МХП-Громаді” модерував дискусію співорганізатор форуму, журналіст Микола Філонов.

Під час форуму було оголошено про старт онлайн-проєкту «Книга героїв», який міститиме біографічні дані стосовно уродженців та мешканців Вінниччини, які загинули з початку війни з РФ у 2014 році.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net