Відомий український волонтер, схоже, потрапив у невеличкий скандал.

19 липня 2024 року видання «Закон і бізнес» опублікувало матеріал про придбане Сергієм Притулою житло у Києві. Автор статті розповів, що шоумен у травні 2023 року став власником трьох квартир у житловому комплексі «Файна Таун» (зареєстровані на дружину Катерину). Проте Притула вже має ключі від декількох об’єктів нерухомості, як і дружина.

Волонтер почав виправдовуватися і опублікував у соціальній мережі Facebook розгорнуте повідомлення, в якому назвав статтю «замовною».

За словами Притули, нерухомість він справді придбав, але не 2023 року, під час повномасштабної війни, а у вересні 2020-го. Тоді житловий комплекс знаходився на стадії будівництва та шоумен вирішив зробити інвестицію в майбутнє, купивши право власності на квартири для своїх дітей (сина Дмитра, дочок Соломії та Стефанії).

Але, як і будь-яка інформація у сучасному глобальному світі, новина почала негайно обростати інтерпретаціями. Причому тема квартири, зігравши роль тригеру, породила нові претензії.

Зокрема, нардеп від «ЕС» Олексій Гончаренко засудив самопіар з боку шоумена й у своєму ТГ-каналі у відповідь на докори С.Притули щодо «знецінення рутинного донату» зазначив: «То дійсно я знецінив допомогу ЗСУ… Мультимільйонер Сергій Притула кидає тисячу гривень фонду Сергія Притули і постить це в твітері Сергія Притули. Ставимо лайки! І дякуємо Сергію!».

Зрештою, подробиці забулися, а у пересічного читача у пам’яті залишилося лише те, що Притула міг придбати квартири за кошти, які йому донатять на потреби ЗСУ небайдужі люди. Звідси не так далеко й до наступного висновку, що волонтерський рух у нинішньому вигляді себе вичерпав.

Такий висновок, звісно, вода на млин російської пропаганди, яка щосили намагається переконати українців у безглуздості опору, а також тому, що корупція для них є страшнішим ворогом, аніж танки агресора.

І що робити у такій ситуації? Не писати про ситуації та випадки корупції, які можуть викликати негативну реакцію українців? Але ж це право журналістів: не порушуючи закон, проводити розслідування, у тому числі – про зловживання владою. І недоторканих тут бути не може.

Не читати будь-які публікації, які навіть гіпотетично можуть викликати сумнів? І це не вихід. Тактика страуса прийнятна для однієї людини, але безглузда у масштабах всього суспільства. Та й читають їх не лише пасивні споживачі, а й у центрах прийняття рішень.

Ризикнемо припустити, що в умовах, коли в інформаційному просторі все частіше з’являються натяки на можливі переговори з РФ (і навіть певні компроміси), єдиний спосіб зберегти себе від «зради» – критично оцінювати тексти. Є повідомлення офіційні, які визначають вектор державної політики. А є припущення та інформаційні віруси, кожен з яких матиме на меті дестабілізувати ситуацію на власній ділянці та посіяти зневіру у перемогу.

«Зрада» знайдеться завжди. Й у можливості перемир’я, і навіть у виході на кордони 1991 року (тоді «зрадофіли» голосно волатимуть – «А де компенсації по 100500 млн грн на кожного українця»?).

Україна переживає непростий період своєї історії. І ніхто не обіцяє, що наступні місяці або навіть роки будуть легшими.

Очевидно одно, що програти ми можемо тільки тоді, коли більшого ворога будемо бачити по сусідству, а не на лінії фронту.

Щодо Притули, то з одного боку він повів себе вірно, оскільки визнав, що такі квартири є у його родини у наявності. З іншого – власну репутацію цими виправданнями він дещо зіпсував. І це також факт.₴

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net