Останні тижні ледь не основною тематичною лінією у публічних заявах українського керівництва є меседжі про те, що західні країни мають надати ЗСУ далекобійну зброю, а також дозволити бити вглиб території країни-агресора.

Слід визнати, що даний меседж викликав певний скепсис у окремих громадян України, що стало помітно й в особистому спілкуванні, й у соціальних мережах. Мовляв, бити по РФ – справа непогана, але основним завданням все ж має бути звільнення українських територій до міжнародно визнаних кордонів.

Подібні думки, звісно, теж мають право на існування, але хотілося б звернути увагу на інше.

Війна ведеться не між окремими родами військ та підрозділами, і навіть не між економіками. Війна триває між двома системами. І, будемо відвертими, завершиться лише тоді, коли одна з цих систем буде повністю зруйнована. 

Так ось, далекобійна зброя – це удари саме по системі кремлівського режиму, який з кожним пропущеним випадом демонструє і світові, і власному суспільству власну нездатність належним чином на них реагувати.

Читати також: Президентські вибори в США: який досвід може бути корисним для українців?

Простий приклад. У місті Торопець у Тверській області в ніч на 18 вересня оголосили часткову евакуацію через атаку дронів. Стався вибух та сильна пожежа. БПЛА атакували великий склад для балістичних ракет та інших боєприпасів. Те, що окупанти позбулися бодай частки власного ракетного арсеналу, а отже, знизили можливості для ударів по підрозділам Сил оборони України та цивільним громадянам (тобто, по нам з вами) – уже позитивна новина. Проте більш цікавим став процес ознайомлення з передісторією зведення цього сховища.

Спочатку МО РФ традиційно щось пробурмотіло про «падіння уламків безпілотників», які «збило доблесне ППО». Тобто, ніякого складу там начебто і не було. Але уже у найближчі години в інформаційному просторі (а у сучасному глобальному світі інформація поширюється миттєво), з’явилися пікантні подробиці.

Виявилося, що про будівництво бетонного складу озброєння у Торопці офіційно повідомлялося у 2018 році. Тодішній заступник міністра оборони РФ генерал армії Дмитро Булгаков заявив, що арсенал відповідає «найвищим світовим стандартам». За його словами, арсенал дозволяє укрити запаси ракет і боєприпасів від зовнішнього впливу та забезпечити їх збереження та вибухо- та пожежобезпечність. Повне завантаження кожного сховища арсеналу складає до 240 тон.

Далі – більше. Стало відомо, що супутникові фото складів у Торопці з високою деталізацією наявні в Яндекс і Google картах. Причому видно, що деякі боєприпаси лежать просто неба.

Отже, з’ясувати, де перебуває розрекламований «таємничий» і «невразливий» склад боєприпасів, а згодом ударити по ньому дешевим дроном особливої складності не уявляло.

Сам генерал Булгаков, як і більшість його колег – колишніх заступників міністра оборони РФ – сидить у СІЗО за підозрою у корупції та постачанні неякісних продуктів за завищеними цінами.

Чи могла виникнути подібна ситуація в Україні? Могла. Згадаємо і вибухи арсеналів у Балаклеї та Калинівці у 2017 році, і ту саму корупцію у Міноборони, яка завершилася «яйцягейтом». Але після суспільного резонансу були зроблені відповідні висновки та вжиті заходи. 

А російська система, у якій влада займає майже сакральне місце, подібні випадки на огляд не виносить, і якщо проблема стає уже просто кричущою, а тому зробити вигляд, що її не існує – намагається мінімізувати її кулуарним способом.

Кризова (для РФ) ситуація, однак, у тому, що факти корупції ще можна приховати, натомість удари по арсеналам і військовим об’єктам – ні.

І кожен такий удар – це черговий струс саме на системному рівні, адже він не лише послаблює армію агресора, а й демонструє, насамперед, своїм підданим, що поширений стереотип про стійкість режиму не більше, як розкручений у медіа міф. І черговий бетонний бункер, збудований за «світовими стандартами» – не більше, ніж проста і вразлива мішень.

А тому крах нестійкої і неповороткої кремлівської системи наближає і кінець нинішньої війни.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo1

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net