Народна депутатка України, представниця Вінниччини у парламенті та партнерка ГО «Ми – Вінничани» Лариса Білозір взяла участь у панельній дискусії ULEAD з Європою / ULEAD with Europe на практичному обговоренні «РОЗБУДОВА СТАЛИХ ГРОМАД – ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?»

Про це вона повідомила на власній сторінці у соціальній мережі Meta.

Конференція зібрала представників міжнародних донорів, українського уряду, місцевих керівників, практиків, експертів та активістів громадянського суспільства. Захід був орієнтований на всіх, хто зацікавлений у відбудові та сталому розвитку України.

«Переконана, потрібно підсилювати спроможність та стійкість інституцій на національному, регіональному та місцевому рівнях перш за все для національної безпеки, Євроінтеграційної інтеграції та впровадження реформ, розширення можливостей місцевого самоврядування в громадах, зокрема і в часи війни та відбудови», – написала парламентарка.

На переконання представниці 15-го округу, створення на місцях сильних інституцій влади та спроможних органів місцевого самоврядування – є одним з вирішальних факторів руху до Євросоюзу.

Читати також: Лариса Білозір розповіла деталі законопроєкту про прозорість місцевого самоврядування

«Надіятися тільки на залучення до підготовки до вступу України в ЄС експертів проектів міжнародної технічної допомоги та стратегічних радників високого рівня з держав-партнерів України не варто, нам потрібно мати сильні інституції. В тому числі, щоб успішно завершити реформу децентралізації, запровадити розумну регіональну політику та політику згуртованості», – зазначила Лариса Білозір.

На її думку, зміцненню муніципалітетів сприятиме й впровадження в діяльність органів місцевого самоврядування Закону України «Про адміністративну процедуру», прийняттям якого вона опікується у Верховній Раді. Втім, це можливо лише за умови, якщо буде збережено кадровий потенціал в громадах. 

«Бо поки бачу зворотню ситуацію, коли люди звільняються через низькі заплати, внутрішні чвари, через партизацію громад та імперативні мандати, коли партії відкликають «своїх» місцевих депутатів, а це працює проти громад”, – зазначила парламентарка.

«Великі надії покладаю на План для України на 50 млрд. грн. на 4 роки від ЄС, який  передбачає не тільки кошти, а і реформи та умови їх виділення! Це саме прийняття не тільки відповідних законів ВР, а і підзаконних актів Урядом України, які мають наблизити Україну до ЄС. Попереду багато системною роботи, на жаль, з перешкодами, які мають внутрішні відомчі інтереси, що дещо уповільнюють зміни. Але початок переговорів щодо вступу до ЄС, впевнена, дасть поштовх до позитивних змін, навіть в умовах повномасштабної війни. Зараз спільне бачення і спільне бажання і Європи, і України – перемога у війні та якнайшвидший початок процесу відновлення», – резюмувала Лариса Білозір.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net