Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила низку важливих для України резолюцій. Про це повідомила на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук, представниця делегації Верховної Ради, народна депутатка України, партнерка ГО «Ми – Вінничани» Лариса Білозір.

Так, у ході дебатів було ухвалено резолюції, які стосувалися юридичних аспектів агресії рф проти України, ролі санкцій у протидії агресивній війні проти України, протидії викорінення культурної ідентичності під час війни та у мирний час.

Зокрема, своїми рішеннями ПАРЄ визнала, що знищення ідентичності українців, заперечення їх історії та культури, є елементом геноциду. 

Лариса Білозір повідомила, що з ініціативи української делегації резолюції були доповнені наступними правками: 

  • Асамблея  закликає держави-члени, а також інші держави розглянути можливість внесення рф, яка реалізує геноцидну теорію і практику рашизму, до переліку держав-спонсорів тероризму;
  • Санкції повинні бути спрямовані на інші сектори економіки рф: наприклад, на російський скраплений природний газ (СПГ), оскільки лише у 2023 році рф заробила 99 мільярдів доларів США на постачанні газу; 
  • Заборонити експорт до рф критичної сировини, товарів військового призначення та подвійного використання, а також ускладнити доступ до своїх транспортних вузлів, послуг та фінансової допомоги для всіх перевізників, які перевозять ці товари до рф; 
  • Створити реєстр фізичних осіб та компаній, які причетні до обходу санкцій; 
  • Надавати підтримку незалежним ЗМІ, які активно протидіють російській пропаганді; 
  • росія застосовує імперіалістичну та колоніальну політику на власній території щодо численних корінних народів, стираючи їхню культурну ідентичність, спотворюючи їхню історію та замінюючи її імперською версією історії, заперечуючи їхню історичну суб’єктність та позбавляючи їх історичної пам’яті.

«Величезна вдячність колегам у ПАРЄ та відповідачам, які зробили вагомий внесок для ухвалення цих важливих резолюцій! Такі рішення мають величезне значення для українців і показують цивілізованому світу, що дії росіян – ніщо інше, як воєнні злочини, за які вони повинні бути понести відповідальність!», – резюмувала Лариса Білозір.

Відзначимо, що ухвалена ПАРЄ резолюція «Правові та правозахисні аспекти агресії рф проти України» передбачає створення спецтрибуналу з розслідування злочинів російських окупантів.

Крім того, у документів йдеться про необхідність використання всіх інструментів для притягнення до відповідальності за воєнні злочини. Також закликають визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією.

У жовтні 2023 року ПАРЄ визнала росію диктатурою. Також Асамблея закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність президента Путіна після завершення його чинного терміну на посаді.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net