Народна депутатка України, представниця 15-го виборчого округу у парламенті та партнерка ГО «Ми – Вінничани» Лариса Білозір на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук поділилася останніми новинами законодавчої діяльності Верховної Ради.

Зокрема, вона повідомила, що Рада прийняла за основу законопроєкт №9518 «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану. Згідно з документом, пропонується запровадження низки змін, спрямованих, крім іншого, на розширення старостинських округів за межами адміністративного центру, зменшення нижньої межі кількості жителів старостинського округу до 200 осіб, забезпечення безперервності діяльності старости до обрання нового, дозвіл одноосібного призначення старости у разі бездіяльності місцевої ради або її розпуску, надання старостам права виступати на засіданнях органів самоорганізації населення, регулювання призначення тимчасового виконуючого обов’язки старости та його звільнення у певних випадках, надання начальникам військових адміністрацій повноважень призначати (звільняти) старост без проведення громадських обговорень тощо.

«Я вважаю, що староста має бути виборною посадовою особою, як і голова та депутати громади (як менше зло, має (його кандидатура – Ред.) обговорюватися з людьми, якщо (старосту) призначає за поданням голови рада)», – розповіла про власну позицію щодо цього питання парламентарка.

Також вона проінформувала про внесення змін до закону № 10397 «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо управління грошовими коштами в іноземній валюті, внесення змін до законопроєкту № 10094 щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров’я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства, прийняття за основу законопроєктів № 11144 щодо виконання Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України завдань, пов’язаних із забезпеченням безпілотними системами, засобами радіоелектронної боротьби та пасивної протидії технічним розвідкам та законопроєкту № 11092 щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки», яким скасовується розподіл в навчанні для хлопців і дівчат у предметі «Захист України». 

Окремо Лариса Білозір зупинилася на деталях підготовки до другого читання об’ємного проєкту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру» (реєстр. № 10161), згідно якого буде внесено зміни до більше ніж 200 законів. До роботи над ним залучено 214 учасників робочої групи з 51 різних органів виконавчої влади.

Цей законопроект є однією з умов вступу до ЄС та отримання коштів в рамках Плану дій для України. Так, у доповіді 2023 року щодо України Європейська Комісія зазначила, що Україні слід утриматися від запровадження нових винятків із застосування цього Закону, оскільки це різко зменшить його загальний вплив. У країнах Європейського Союзу діють уніфіковані правила адміністративних процедур, тому якщо ми хочемо бути частиною ЄС ми маємо виконувати взяті на себе зобов’язання.

Насамкінець, Лариса Білозір подякувала міжнародним партнерам та працівникам секретаріату Комітету держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування за плідну роботу, а також висловила сподівання, що Верховна Рада ефективно працюватиме й у наступні сесійні дні.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net