22 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості діяльності місцевих рад.

Про окремі аспекти законодавчих новацій розповіла на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук народна депутатка від Вінниччини (15-й виборчий округ), партнерка ГО «Ми – Вінничани» Лариса Білозір.

За її словами, проголосований законопроєкт №6401 – це крок у напрямку того, щоб громадяни могли бути активними учасниками розвитку своєї громади та контролювали діяльність місцевих влад.

Законодавяі зміни передбачають зобов’язання публікувати рішення та проекти рішень рад, а також порядки денні, проєкти рішень та додатки до них постійних комісій, забезпечуючи доступність інформації.

Читати також: Між допомогою ЗСУ та “бруківкою” громади Вінниччини обирають “бруківку”

Також передбачено забезпечити обов’язкову онлайн-трансляцію сесій місцевих рад для широкої аудиторії що забезпечить прозорість та доступність процесу прийняття рішень. Архіви трансляцій зберігатимуться не менше п’яти років. Новація вступить у дію після завершення воєнного стану.

Окрім того, регламентується, що на сесіях ради доповідачі мають виступати державною мовою.

Важливим є рішення щодо створення відкритого реєстру об’єктів права комунальної власності, а також проведення інвентаризації їх кожні п’ять років, що сприятиме ефективному використанню ресурсів та управлінню майном громади.

«Ухвалення законопроекту дозволить ефективно реалізовувати повноваження місцевого самоврядування в інтересах громад міським, сільським, селищним головам, депутатам місцевих рад, працівникам виконавчих органів місцевих рад. Мешканці громад отримають гарантії реалізації вже передбачених законами прав на участь у місцевому самоврядуванні, що підвищить авторитет органів місцевого самоврядування і довіру до них», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

«Дякую всім колегам та причетним за підтримку цих важливих ініціатив! Будуймо разом  міцну, прозору та відповідальну систему місцевого самоврядування», – резюмувала Лариса Білозір.

Від себе відзначимо, що вступ у дію положень даного законопроєкту ускладнить життя деяким місцевим ділкам, які спеціалізуються на махінаціях з комунальним майном.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net