Добігає кінця липень, а, отже, попри повномасштабну війну, можна дати певні оцінки законодавчій активності народних депутатів, адже Верховна Рада роботу не припиняла.

Зробити це, звісно, не просто, оскільки підпис народного депутата під поданими «груповими» законопроєктами не дорівнює детально виписаному самостійно (з помічниками) проєктові закону. І тим не менш, певну статистику з початку 2024-го року, як і висновки з того – що є пріоритетними напрямками для вінницьких нардепів, навести можна.

В активі народного обранця від 11 виборчого округу Максима Пашковського («Слуга народу») – одна законодавча ініціатива – «Проект Постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо оплати праці помічників – консультантів народних депутатів України та оптимізації чисельності Апарату Верховної Ради України (11342), щоправда, суб’єктами подання там є декілька десятків осіб.

В активі народного обранця від 11 виборчого округу Максима Пашковського («Слуга народу») – одна законодавча ініціатива – «Проект Постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо оплати праці помічників – консультантів народних депутатів України та оптимізації чисельності Апарату Верховної Ради України (11342), щоправда, суб’єктами подання там є декілька десятків осіб.

Анатолій Драбовський («Слуга народу») з початку року став автором та співавтором 12 законопроєктів

Анатолій Драбовський («Слуга народу») з початку року став автором та співавтором 12 законопроєктів. Тут у фокусі уваги – питання податків, кредитування, митних процедур. Резонансним став Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби, одна з авторок якого (Лада Булах) гаряче захищає його у ЗМІ.

Прізвище представника 13-го виборчого округу Петра Юрчишина («За Майбутнє») за 7 місяців цього року фігурує під 5 законопроєктами, розміщеними на сайті Верховної Ради.

Прізвище представника 13-го виборчого округу Петра Юрчишина («За Майбутнє») за 7 місяців цього року фігурує під 5 законопроєктами, розміщеними на сайті Верховної Ради. Головна увага, звісно, – аграрному сектору. Так, проєкт Закону України 11063-д має назву «Про інформаційно-комунікаційну систему “Державний аграрний реєстр”».

Народна депутатка від 14-го виборчого округу Ірина Борзова («Слуга народу») у 2024-му році відзначилася 11 законодавчими ініціативами.

Народна депутатка від 14-го виборчого округу Ірина Борзова («Слуга народу») у 2024-му році відзначилася 11 законодавчими ініціативами. Тематика – різна. Від міжнародних відносин (Проект Постанови Про Звернення Верховної Ради України до Ради Європи, її Парламентської асамблеї, урядів та парламентів держав-членів з нагоди 75-річчя створення Ради Європи), до спортивної галузі (Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про фізичну культуру і спорт” щодо удосконалення діяльності спортивних клубів).

Лариса Білозір («Довіра») у цьому році внесла 22 законопроєкти.

Їі колега з 15-го округу – Лариса Білозір («Довіра») у цьому році внесла 22 законопроєкти. Сфера інтересів – також широка. Від демографічної ситуації (Проект Закону про засади державної демографічної політики, до піклування ветеранами (Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» щодо формування комплексного підходу до внутрішньої політики у ветеранській сфері). Ну і, звісно, багато міжнародних ініціатив (Білозір – представниця парламентської делегації України у ПАРЄ).

Геннадій Вацак, який представляє 16 виборчий округ та є членом депутатської групи «Довіра» у 2024-му році подав 6 законопроєктів.

Геннадій Вацак, який представляє 16 виборчий округ та є членом депутатської групи «Довіра» у 2024-му році подав 6 законопроєктів. Тут звертають увагу дві ініціативи: «Проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для всіх категорій військовозобов’язаних, яким не виповнилось 25 років» та «Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо розширення кола військовозобов’язаних чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли без вісти під час участі у бойових діях, для надання відстрочки від призову на військову служби під час мобілізації».

Вочевидь, запит на такі ініціативи серед виборців округу є, і достатньо суттєвий.

Микола Кучер (17 виборчий округ) у 2024-му році підписався під 9 поданими на розгляд ВРУ законопроєктами.

Микола Кучер (17 виборчий округ) у 2024-му році підписався під 9 поданими на розгляд ВРУ законопроєктами. Пріоритет – сільськогосподарська галузь (Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення планування використання земель, Проект Закону про хміль та хмелепродукти). Але звертає увагу народний обранець і на оборонні потреби країни (Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про оборонні закупівлі” щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану).

Олег Мейдич (18 виборчий округ, «Батьківщина») став співавтором 4-х законопроєктів. Відзначимо один з них, який демонструє, що запит на дієву соціальну політику стосовно вразливих груп населення є й сьогодні – «Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Юлія Овчинникова, яка до виборів проживала у Вінниці, у 2024-му році поставила підпис під 10 законодавчими ініціативами.

Обрана за списками «Слуги народу» Юлія Овчинникова, яка до виборів проживала у Вінниці, у 2024-му році поставила підпис під 10 законодавчими ініціативами. Переважна більшість – міжнародні звернення, але у її творчому доробку є, наприклад, «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення їх у відповідність до вимог Європейської конвенції про захист домашніх тварин». А також – «Проект Постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо оплати праці помічників – консультантів народних депутатів України та оптимізації чисельності Апарату Верховної Ради України».

Олександра Устінова («Голос») внесла 28 законопроєктів, і це поки що найбільша кількість з-поміж депутатів від Вінницької області.

Нарешті, ще одна вінничанка – Олександра Устінова («Голос») внесла 28 законопроєктів, і це поки що найбільша кількість з-поміж депутатів від Вінницької області.

Читати також: В очікуванні політичних змін

Втім, звернемо увагу й на те, що результативність нардепів вираховується не стільки кількістю внесених проєктів законодавчих актів, скільки кількістю законопроєктів, згодом ухвалених у сесійній залі. А для цього потрібен час на погодження, розгляд у комітетах і таке інше. Тож будемо вважати дану статистику проміжною.

А народним депутатам від Вінниччини побажаємо натхнення і наснаги у законодавчій творчості.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net