Військовий ПДФО складав близько 1/3 від загальних надходжень за цим напрямком до місцевих бюджетів.

Підготовка до прийняття у листопаді минулого року законопроєкту щодо вилучення цього джерела наповнення у місцевого самоврядування спричинила доволі бурхливу дискусію.

Уряд зрозуміти можна: фактів нецільового використання цих коштів вистачало, а те, що отримані з зарплат військовослужбовців мільярди податків посадовці зберігали на депозитах – взагалі у жодні рамки не вкладалося.

Противники вилучення ПДФО стверджували, що без нього місцеві бюджети втратять спроможність.

Чи збулися ці прогнози?

Під час обговорення проблеми на форумі громад Вінниччини, проведеного за ініціативи ГО «Ми - Вінничани», в.о. міського голови Ладижина Олександр Коломієць зауважив, що серйозного перегляду бюджету не очікується. 

Під час обговорення проблеми на форумі громад Вінниччини, проведеного за ініціативи ГО «Ми – Вінничани», в.о. міського голови Ладижина Олександр Коломієць зауважив, що серйозного перегляду бюджету не очікується.

3 жовтня у Вінниці пройшов масштабний захід – «Форум громад Вінниччини: Економічний план Перемоги»

Читати: У Вінниці пройшов Форум громад Вінниччини: «Економічний план Перемоги»

Причина – позиція одного з провідних підприємств Вінниччини – компанії МХП, структурний підрозділ якої (птахофабрика) не лише є одним з основних платників податків до бюджету міста, а й реалізовує на його теренах низку соціально значимих проєктів.

Зокрема, як повідомляло видання Forbes, за підсумками 2023-го року МХП залишилося одним з найбільших платників податків в агропромисловому секторі економіки. До бюджетів усіх рівнів компанія сплатила 6 млрд грн.

Власне птахофабрика сплатила у 2022-му році 921,7 млн грн зборів та податків. А у 2023-му році 1,2 мільярда гривень.

Крім того, у Ладижині, завдяки спонсорській допомозі МХП відкрили новітню smart-систему відеоспостереження.

Половину вартості сплатили з міського бюджету Ладижина, ще понад 3 мільйони інвестувала в безпеку міста компанія МХП.
Половину вартості сплатили з міського бюджету Ладижина, ще понад 3 мільйони інвестувала в безпеку міста компанія МХП.

Місцеві підприємці регулярно отримують мікро-гранти по лінії Благодійного Фонду «МХП-Громаді», виділяються кошти й на інші соціальні проєкти – в освіті, медицині, культурі і спорті.

Місцеві підприємці регулярно отримують мікро-гранти по лінії Благодійного Фонду «МХП-Громаді», виділяються кошти й на інші соціальні проєкти - в освіті, медицині, культурі і спорті. Місцеві підприємці регулярно отримують мікро-гранти по лінії Благодійного Фонду «МХП-Громаді», виділяються кошти й на інші соціальні проєкти - в освіті, медицині, культурі і спорті.

Одним словом – вилучення «військового» ПДФО не вплинуло скільки-небуть серйозно на ситуацію у Ладижині, оскільки місцева влада виробила вірну стратегію. Не чекати, коли на столичному рівні хтось прийме приємні для місцевого самоврядування рішення, а шукати інвестора. І створювати всі умови для стабільної роботи соціально-відповідального інвестора.

Тоді й бізнес буде зацікавлений у сприянні сталого розвитку території, де ведеться господарювання.

Це нормальна практика у цивілізованих країнах, а тому приємно, що й в українських умовах можна все частіше побачити приклади ефективної співпраці місцевої влади та бізнесу.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarena_info

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net