Нещодавно на підконтрольних Вінницькій міській раді сайтах було свято – муніципальну владу визнали кращою у рейтингу обсягів виділення бюджетних коштів на підтримку ЗСУ.

Щоправда, свято тривало не так довго, адже дуже швидко з’ясувалося, що й дослідження було проведено сумнівною структурою, і з цифрами його автори поводилися надто вільно та й висновки зроблено доволі маніпулятивні.

Читати: Вінницька міська рада перемогла у “рейтингу обіцянок” по допомозі ЗСУ

Але ми все ж місцеву владу похвалили, оскільки внесок у загальну Перемогу, за рахунок яких коштів він би не здійснювався – справа корисна і похвальна.

Ми, ще раз нагадаємо, критикуємо владу лише за дві речі.

Перша. За те, що в інформаційних повідомленнях про допомогу ЗСУ Вінницька міська рада та її очільник з відомої нам причини постійно згадують про “ініціативи”,  “титанічну роботу” і “допомогу фронту” PR-структури під назвою “Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб”, основний функціонал якої – створення волонтерського іміджу та партійного контенту для “Української стратегії Гройсмана” під час війни.

Читати: Волонтерську структуру Гройсмана підозрюють в політичній рекламі за рахунок бюджетних коштів на темі допомоги ЗСУ

За рахунок таких згадок міською, обласної радами та їх підконтрольними ЗМІ, згадана партія та її лідер робить собі політичну рекламу благодійника і спонсора ЗСУ. Але допомагають вони фронту не за власні кошти, а за бюджетні гроші. За кошти вінничан.

Друга. Міська влада Вінниці згадує про те, що у країні йде війна, а тому слід і ЗСУ допомагати, і укриття у належному стані тримати, лише після неодноразових нагадувань. Причому, інколи справа доходить до рівня Офісу Президента. 

А з власними ініціативами у нинішнього складу Вінницької міської ради та керівництва міськвиконкому – геть погано. 

Так, декілька днів тому портал Finance.ua вирішив з’ясувати – які міста і у якому обсязі здійснюють доплати мобілізованим українцям.

Виявилося, що у Львові така разова виплата становить 50 тис. грн для тих, хто добровільно підпише контракт з військовими частинами Десантно-штурмових військ та морською піхотою. Крім того, у місті діє існує «Комплексна програма соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської міської територіальної громади», згідно з якою мобілізовані до лав ЗСУ з 2019 року отримують по 25 тисяч гривень одноразової допомоги.

А, наприклад, ще одне містечко на Львівщині – Борислав виплачує з 1 січня 2024 року по 20 тис. грн, що вдвічі більше, ніж минулого року.

У Києві всі мобілізовані отримають по 30 тисяч гривень із міського бюджету. Для цього у ньому заплановано 50 мільйонів гривень. Ці виплати стосуються всіх, хто мобілізувався від 1 грудня 2023 року.

20 тис. грн виплачують з міського бюджету мобілізованим в Одесі, 15 тис. – у Чернігові, 10 тис. – у Полтаві. Цікаво, що на Полтавщині доплачують новобранцям ЗСУ навіть міста з невеликими бюджетами. Так, дві громади – Сергіївська (Гадяцький район) і Сенчанська (Миргородський район) – вирішили платити своїм мобілізованим землякам по 50 тисяч гривень одноразової допомоги.

Щодо Вінниці, то ситуація тут доволі заплутана.

Деякі інформаційні ресурси свого часу оприлюднили статті під бадьорою назвою: «Доплати для військових у Вінниці: на які виплати розраховують бійці», причому у публікаціях йшлося, що «Регіони Україні самостійно продовжують виплачувати бійцям певні грошові винагороди. Військові, які проживають у Вінниці, мають право на доплату в розмірі 30 тисяч гривень».

Автори статей, однак, робили посилання на відповідний матеріал на сайті «20 хвилин», але там зазначалося лише те, що джерелом зазначених доплат є Державний бюджет України.

У Бюджеті Вінниці на 2024-й рік зазначено, що «окремі категорії громадян Вінницької територіальної громади» можуть розраховувати на щоквартальну соціальну матеріальну допомогу (на що передбачено 18 млн 750 тис. грн). Але ми знаємо, що зазначені кошти йдуть на виплати пенсіонерам.

Є ще одна бюджетна стаття – «Надання соціальної підтримки у вигляді продуктових наборів або деяких продуктів харчування для забезпечення потреб окремих категорій жителів Вінницької міської територіальної громади, в тому числі внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку в департаменті соціальної політики Вінницької міської ради» (18 млн 934 тис. грн).

Звернемо увагу на словосполучення – «в тому числі» – яке вказує на те, що продуктові набори роздають далеко не одним переселенцям.

До речі, і цю допомогу, у вигляді продуктових наборів, фасують у пакети з логотипами “Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу”, який очолює Володимир Борисович Гройсман. Супроводжується роздача продуктових наборів і в інформаційному просторі. Звісно й тут всі “лаври” благодійника дістаються згаданій нами PR-структурі. Хоча всі ці продуктові набори знову ж таки закуповуються виключно за кошти міського бюджету Вінниці. Тобто коштом вінничан.

Читати: Фейкова благодійність у Вінниці. Продуктові набори “від Гройсмана” закуповуються за бюджетні кошти. ДОКУМЕНТ

Згадок про продуктову допомогу “силами Міжрегіонального штабу та його координаторами” на офіційному сайті міської ради достатньо. Натомість згадок про те, що міська влада Вінниці щось виділяє з місцевого бюджету на підтримку мобілізованих вінничан – знайти не вдалося.

Можливо ця допомога «захована» десь в інших бюджетних статтях, адже 600 мільйонах анонсованих на потреби оборони України гривень – все ж доволі значна сума?

Спробуємо звернутися до ВМР із відповідним запитом, який, як сподіваємося, прояснить ситуацію.

Однак поки ж ми бачимо майже 40 мільйонів, які буде спрямовано на будівництво «Мережі» з пенсіонерів, яким під вибори нагадають – хто їм допомагав усі ці роки.

А ось конкретних бюджетних статей доплат мобілізованим містянам – поки що не бачимо.

На відміну від Полтави, Чернігова, Борислава і села Сергіївки Полтавської області, бюджет якої з вінницьким порівнювати навіть не варто.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал і отримуйте політичні новини та якісну аналітику першими https://t.me/politarenainfo

Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net